15 november 2022
Gewijzigd op 16 november 2022
Leestijd: 6 minuten
Geschreven door Veron

Webdevelopers zijn verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de code die websites laat werken. Dit omvat front-end/client-side ontwikkeling en back-end/server-side ontwikkeling. Webdevelopers implementeren visuele ontwerpen en lay-outs, integreren afbeeldingen en inhoud, optimaliseren de prestaties en capaciteit van de website en testen om ervoor te zorgen dat hun websites werken zoals bedoeld op elk type computer, mobiel of apparaatscherm.

Webdevelopment sluit nauw aan bij webdesign, waarbij de functies en functionaliteit van websites en apps worden ontworpen. Sterker nog, men gebruikt de term webdevelopment vaak in bredere zin, naast het bouwen en programmeren van websites en apps valt ook het ontwerpen van websites.

Je hebt vast gemerkt dat het uiterlijk en de functionaliteiten van websites voortdurend veranderen. Een moderne site ziet er tegenwoordig heel anders uit dan de eerste webpagina in 1991 die uitleg gaf over het World Wide Web. Dat was volgens de huidige normen erg simplistisch, met basis-HTML op een eenvoudig niveau.

Dus, waar gaat webdevelopment (en webdesign) nu naartoe? We hebben onze glazen bol tevoorschijn gehaald en komen met onze voorspellingen voor webdevelopment trends voor 2023 en daarna.

  1. Ontwikkelaars moeten hun codeerkennis voortdurend verbreden
  2. De donkere modus is beter voor de ogen
  3. Mobile First-ontwikkeling zal in populariteit blijven toenemen
  4. Ontwikkelaars moeten blijven coderen om de paginasnelheid te optimaliseren
  5. Parallax-scrollen laat delen van webpagina’s schitteren
  6. Gesproken zoekopdrachten nemen snel toe in populariteit
  7. Het gebruik van kleur gradients wekt interesse
  8. Progressive Web Applications (PWA) worden steeds populairder
  9. WordPress zal de favoriet blijven
  10. Gebruikers verwachten dat hun website verbonden is met hun andere applicaties

1. Ontwikkelaars moeten hun codeerkennis voortdurend verbreden

Zoals we hierboven ook al vertelden, was er een tijd dat webdevelopers alleen HTML hoefden te kennen om een ​​functionele website te maken. Pas een jaar later zag je de eerste foto die op internet werd gezet. Een paar jaar later (1995) voegde Netscape een scripttaal (JavaScript) toe aan de toen populaire webbrowser, Netscape Navigator.

Al snel (1996) werd CSS aan de mix toegevoegd, waardoor het voor webdesigners gemakkelijker werd om de lay-out, kleuren en lettertypen van hun website te wijzigen. Dit betekende dat je voor het eerst de inhoud van webpagina’s (HTML) kon scheiden van de visuele elementen (CSS).

In 2007 was er een keerpunt met de lancering van de eerste iPhone. Plots moesten websites toegankelijk zijn op mobiele telefoons met kleine schermen, wat een verandering van webdevelopers vereiste. In 2010 moesten webdevelopers responsive webdesign gebruiken, zodat een website op alle apparaten en niet alleen op computers goed werkte.

Naarmate de technologie is verbeterd, moesten webdevelopers en webdesigners nieuwe dingen aan hun websites toevoegen. Dan hebben we het bijvoorbeeld over video’s op volledige schermen, animatie’s en interactieve navigatie. Sommige web- en app-developers kiezen er nu zelfs voor om zich te richten op virtual reality (VR) en augmented reality (AR). Dit zal in 2023 en daarna alleen maar populairder worden.

Ondanks de veranderingen blijft de webdevelopment hetzelfde. HTML, CSS en JavaScript zullen de kern blijven vormen van webdevelopment.

2. De donkere modus is beter voor de ogen

Veel web- en app-gebruikers browsen en gebruiken hun apparaten liever in de donkere modus, in ieder geval ‘s nachts, omdat dit veel prettiger is voor hun ogen. Recente versies van Android en iOS bieden een donkere modus en gebruikers kunnen met één druk op de knop schakelen tussen de donkere modus en de “lichte” modus. Ze bieden ook ‘Nachtmodus’, die ‘s avonds op een bepaald tijdstip automatisch de donkere modus inschakelt en’ s ochtends weer uit. Bovendien bieden veel grote websites en apps, waaronder alle grote sociale apps, nu een layout in de donkere modus.

Een andere reden waarom gebruikers met name van de donkere modus op hun mobiele apparaten houden, is dat het helpt om het batterijverbruik te verminderen.

3. Mobile First-ontwikkeling zal in populariteit blijven toenemen

We verteldde eerder dat veel mensen websites bezoeken via hun mobiele apparaten. Vanaf augustus 2022 kwam inderdaad 59,4% van al het webverkeer via mobiele telefoons. Daarom zou het geen verrassing moeten zijn dat veel developers nu websites maken met als oogpunt, mobiele apparaten.

Een recente trend in responsive webdesign waarmee developers rekening moeten houden, is verticale oriëntatie in plaats van de meer traditionele horizontale schermen die op computers worden gebruikt, de noodzaak om metaviewport-tags te hebben om browsers te helpen bij het herschalen van websites, CSS query’s om dingen te veranderen op basis van het apparaat en methoden zoals Flexbox te gebruiken om een gemakkelijk aanpasbare lay-out te maken.

4. Ontwikkelaars moeten blijven coderen om de paginasnelheid te optimaliseren

Hoe geavanceerder websites worden, hoe ongeduldiger mensen zijn met traag ladende websites. Mensen verwachten snelle websites en klikken deze al gauw weg zodra hij sloom laadt. Studies tonen aan dat mensen verwachten dat websites in slechts twee seconden worden geladen en dat mensen na drie seconden wachten weer vertrekken. Google herkende dit een paar jaar geleden en begon paginasnelheid op te nemen als een van de rankingfuncties, waardoor langzaam ladende webpagina’s werden bestraft, met name in hun mobiele zoekmachine.

Enkele van de belangrijkste methoden die webdevelopers gebruiken om de paginasnelheid te optimaliseren naarmate we 2023 naderen, zijn onder meer het comprimeren van afbeeldingen, het condenseren van HTML-, CSS- en JavaScript-code en het gebruik van een contentdistributienetwerk.

5. Parallax-scrollen laat delen van webpagina’s schitteren

Parallax scrollen wordt steeds populairder. Hier beweegt de achtergrond van een gedeelte van een webpagina (vaak een afbeelding) met een andere snelheid dan de voorgrond wanneer iemand door de pagina scrolt.

Helaas staat het enigszins haaks op mobile-first ontwikkeling, aangezien het effect vaak niet werkt op mobiele schermen. Ontwikkelaars kunnen het effect echter uitschakelen voor mobiele gebruikers met behulp van mediaquery’s in de CSS van een website.

6. Gesproken zoekopdrachten nemen snel toe in populariteit

Vooral gen Z gebruikt graag stemassistenten, zoals Siri en Alexa, om informatie op te zoeken. Volgens recente gegevens van GWI, gerapporteerd in het We Are Social Report van oktober 2022, gebruikt 22,5% van de internetgebruikers van 16 tot 64 jaar wekelijks spraakassistenten. En dat geldt niet eens voor Generation Alpha, die het waarschijnlijk nog meer gebruikt dan hun oudere broers en zussen en ouders. Interessant is dat 17,0% van de 55-64-jarige mannen en 16,3% van de vrouwen van die leeftijd zijn overgestapt op het gebruik van gesproken zoekopdrachten, dus het zijn niet alleen jongeren die geen zin hebben om te typen.

Hoewel Siri en Alexa voor vrijwel elke website werken, maken webdevelopers het hen gemakkelijker door hun websites te optimaliseren met gesproken zoekopdrachten in gedachten. Hiermee maken ze hun sites ook toegankelijker voor slechthorenden en slechtzienden.

7. Het gebruik van kleur gradients wekt interesse

Kleurontwerpen en -patronen volgen de mode op internet, net als in de rest van het leven. Momenteel blijven gradients in het voordeel, vóór saaie, effen kleuren. Webdesigners spelen met verschillende looks door kleurovergangen te gebruiken, waardoor vaak opvallende combinaties ontstaan. Kleuren brengen plezier, creativiteit en persoonlijkheid in je ontwerpen.

8. Progressive Web Applications (PWA) worden steeds populairder

Je bent waarschijnlijk gewend aan platformspecifieke applicaties op je apparaten. Ze verschijnen op startschermen, docks en taakbalken en werken ongeacht of je een netwerkverbinding hebt. Ze starten als zelfstandige apps op en zijn niet afhankelijk van browsers of andere apps. Ze voelen als een integraal onderdeel van je apparaat.

Traditionele webapplicaties voelen echter over het algemeen afstandelijker aan. Dit komt omdat ze meestal internettoegang nodig hebben om te functioneren, en hun snelheid is afhankelijk van je bandbreedte.

Een meer recente trend is echter de ontwikkeling van Progressive Web Applications (PWA), die fungeren als een hybride van de twee. Webdevelopers coderen Progressive Web Apps om met moderne API’s te werken om verbeterde mogelijkheden en betrouwbaarheid te bieden, maar kunnen toch iedereen bereiken, waar ze ook zijn, op elk apparaat, met een enkele codebase.

PWA’s zijn zo populair geworden dat sommigen denken dat ze op termijn de traditionele webapps volledig zullen vervangen.

9. WordPress zal de favoriet blijven

In sommige opzichten voelt de ontwikkeling van WordPress niet als daadwerkelijke ontwikkeling. Aangezien WordPress nu echter wordt gebruikt voor 64,3% van de websites met een contentmanagementsysteem (CMS) en voor 43,1% van de websites in het algemeen, kun je de populariteit ervan niet negeren. Interessant is dat 20,1% van alle websites die WordPress gebruiken daarnaast WooCommerce gebruikt, wat de populariteit van e-commerce benadrukt.

WordPress is open source en de community voegt voortdurend nieuwe functies toe, die WordPress-developers op de hoogte moet houden. De huidige versie is WordPress 6.1, uitgebracht op 1 november 2022, met nieuwe ontwerptools, verbeterde sjablonen, nieuwe blokken, verbeterde prestaties en uitgebreide functionaliteiten. De nieuwe blokken en volledige verbeteringen voor het bewerken van de website maken het gemakkelijker om een WordPress-thema te bewerken zonder aangepaste code te hoeven schrijven.

10. Gebruikers verwachten dat hun website verbonden is met hun andere applicaties

Veel gebruikers geven er de voorkeur aan dat hun apps en webapps met elkaar praten, zodat ze niet meerdere keren gegevens hoeven in te voeren. Als gevolg hiervan is er een trend naar API-first.

Application Programming Interfaces (API’s) zijn een reeks functies waarmee applicaties met elkaar kunnen “praten” en met elkaar kunnen communiceren. API-first ontwikkeling stelt API’s aan de basis van de ontwikkeling. Het zorgt ervoor dat alle functionaliteiten binnen een platform toegankelijk zijn via een API, wat betekent dat je gegevens van verschillende apps/webapps met elkaar laat integreren.

Conclusie

Er zijn dus erg veel trends die je kan gaan toepassen om 2023 goed te beginnen! Hulp nodig bij één van deze trends of behoefte aan een nieuwe website? Kijk dan op onze website!

En nu over tot actie!

Heb jij na het lezen van dit blog behoefte om bij gestaan te worden door echte professionals?
Wacht dan niet langer en ga aan de slag, door snel contact met ons op te nemen.

Ga aan de slag
Veron van SiteMasters
2 november
SiteMasters
Hey! Kan ik je ergens mee helpen?