18 januari 2023
Leestijd: 2 minuten
Geschreven door Veron

Een sitemap heeft alles te maken met je pagina en de bestanden die ervoor nodig zijn om een goede pagina te laten zien. Het is niet iets wat de bezoeker van jouw pagina meteen zal zien maar voor de bouwer ervan is het zeker iets wat belangrijk is. Toch gaan wij je er iets meer over vertellen zodat jij begrijpt wat het is.

Wat is een sitemap?

Je hebt een lijst van URL’s van je website. Het overzicht van al die pagina’s bij elkaar noemen ze een sitemap. Deze sitemap kun je vergelijken met een inhoudsopgave zoals je bijvoorbeeld vaak ziet in een boek. Het bestandje robots.txt en je sitemap werken samen met elkaar. Voor zoekmachines maakt dit het makkelijker om op een volledige en snelle manier je website te kunnen indexeren. Al de ontwerpen die er gemaakt zijn en de pagina’s die worden in de sitemap aangegeven.

Waar is de XML-sitemap voor?

Deze sitemap is er speciaal voor de zoekmachines. De XML-sitemap geeft een algeheel overzicht van al de op jouw website gepubliceerde content maar geven ook aan hoe de zoekmachines er het beste op terecht kunnen komen. De XML-sitemap zorgt er dus voor dat zoekmachines jouw website sneller kunnen indexeren.

Je wilt met je pagina zo goed mogelijk gevonden worden door de zoekmachines. Dit kan door middel van een sitemap. Dit maakt dan ook een sitemap erg belangrijk. Eigenlijk moet je de sitemap zien als het menu van je website waar een zoekmachine doorheen gaat zoeken wanneer er een zoekfunctie gebruikt wordt door iemand. Met een sitemap wordt dus je beter gevonden door mogelijke bezoekers.

Het belang van robots.txt

Het bestandje robots.txt is voor een website met sitemaps ontzettend belangrijk. Het zorgt ervoor dat de zoekmachines jouw website gaat crawlen. Een crawler is een klein stukje van de software wat de vorm van een robot of een spin heeft en jouw website analyseert. Het gaat het hele internet af om te zoeken naar nieuwe pagina’s. Zo heeft iedere zoekmachine zijn eigen crawler.

Het is dus erg belangrijk dat jij dat stukje robots.txt ook hebt zodat je goed gevonden kunt worden door de zoekmachine crawler. Jij wilt natuurlijk ook goed vindbaar zijn door de zoekmachines wanneer er wordt gezocht op bepaalde woorden door zoekmachinegebruikers. Deze woorden noemen we ook wel zoekwoorden.

Check nu meteen of jouw website een robots.txt bestandje heeft. Doe dit door naar www.jouwwebsite.nl/robots.txt te gaan. Krijg je een 404-error? Dan betekent het dat je geen robots.txt bestand hebt en direct hulp nodig hebt met het instellen hiervan.

En nu over tot actie!

Heb jij na het lezen van dit blog behoefte om bij gestaan te worden door echte professionals?
Wacht dan niet langer en ga aan de slag, door snel contact met ons op te nemen.

Ga aan de slag