11 januari 2023
Leestijd: 3 minuten
Geschreven door Veron

Een… langzaam… ladende… website…

…wordt vaak genoemd in lijstjes van ergernissen op het internet. Waar we twintig jaar geleden nog gemiddeld 16 seconden moesten wachten tot een pagina geladen was (en dat was prima!), is nu ongeveer 30% van je bezoekers al weg als het laden van een pagina langer dan drie seconden duurt. En hoe langer we moeten wachten, hoe groter de bounce rate.

Zijn we dan zo ongeduldig geworden? Laten we eerlijk zijn: we zijn gewend dat webpagina’s snel laden. Tien jaar geleden was de gemiddelde laadtijd van een pagina zo’n zes seconden. Vandaag de dag is de kans dat we zes seconden wachten op een webpagina minimaal. Zes seconden is onacceptabel. In 2020 meldde Google dat een laadtijd van onder de 2 seconden de norm zou zijn. Nu halen veel websites dat nét niet, maar een laadtijd van zestien seconden is in ieder geval voltooid verleden tijd.

Hieronder een aantal concrete tips om je pagespeed te verbeteren.

Help! Mijn webpagina’s laden te langzaam

Merk jij dat de inhoud van sommige van je webpagina’s er te lang over doen? Begin jij je zorgen te maken over het hoge bouncepercentage in Google Analytics? We hebben in dat geval een aantal concrete tips verzameld om je pagespeed te verbeteren.

Allereerst: Waarom is een goede pagespeed belangrijk? Zoals we hierboven al genoemd hebben, is het aantal bezoekers dat afhaakt bij een langzaam ladende website alarmerend groot. Minder bekend is wellicht het feit dat jouw pagespeed ook invloed heeft op je Google ranking. Google wil immers de beste ervaring voor haar bezoekers en zal pagina’s die een goede pagespeed hebben, hoger in de zoekresultaten zetten. Daarnaast is het vooral voor bezoekers die via hun smartphone zoeken belangrijk dat zij de informatie die ze nodig hebben, snel hebben.

Hoe kun je je pagespeed verbeteren?

De eerste tip die we geven: de grootte van de afbeeldingen die je gebruikt heeft invloed op je pagespeed.

Ervaring heeft ons geleerd dat mensen soms de neiging hebben om alleen HiRes afbeeldingen te gebruiken. Hoewel dat er prachtig uitziet (als de pagina eenmaal geladen is), is het voor een webpagina, met name een mobiele webpagina, helemaal niet nodig. Afbeeldingen hoeven niet zo groot. Vaak worden ze op een (mobiele) webpagina een stuk kleiner weergegeven. Daarom is dit de eerste tip die we geven: als je jouw afbeeldingen verkleint of comprimeert, worden ze sneller geladen en zijn ze net zo scherp als grotere afbeeldingen. Dit heeft een positieve invloed op de laadtijd van je pagina.

Onze tweede tip: houd zo nu en dan een grote schoonmaak. Door af en toe door je pagina te gaan en overtollige informatie en caches leeg te maken, maak je de pagina een stuk sneller. Er kan zich in de loop van de tijd veel onnodige content opstapelen waar je niets mee doet, zoals bepaalde plugins en applicaties die invloed kunnen hebben op de laadtijd van je pagina. Als je af en toe radicaal met de bezem door die pagina gaat en alles verwijdert wat je niet gebruikt, maak je de webpagina sneller.

Google Pagespeed Insights

Google Pagespeed Insights is een handige tool om de laadtijd van websites te kunnen analyseren en uiteindelijk te verbeteren. PageSpeed Insights geeft jou ook tips die direct toepasbaar zijn om directe resultaten te boeken.

Wat wel belangrijk is om te weten is dat PageSpeed Insights niet de directe laadtijd meet, maar een score laat zien tussen de 1 en 100. Scoort jouw website een voldoende?

Leave it to the professionals!

De derde tip die we geven: laat een professioneel bureau eens kijken naar (onder andere) je pagespeed, serverreactietijd, SEO, linkbuilding, de techniek achter je website, de omleidingen die je hebt ingesteld… heb je je zaken op orde? Wat zijn verbeterpunten? En: heb je iemand beschikbaar die deze verbeterpunten voor je kan uitvoeren? Weet je wat je zomaar weg kunt gooien en welke programma’s niet? Bij SiteMasters werken ervaren marketeers, developers en designers. Wij kunnen zorgen dat jouw website weer tiptop in orde is, dat je pagespeed wordt verbeterd en dat er meer traffic naar jouw website gaat! Benieuwd naar wat wij nog meer voor je kunnen doen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

En nu over tot actie!

Heb jij na het lezen van dit blog behoefte om bij gestaan te worden door echte professionals?
Wacht dan niet langer en ga aan de slag, door snel contact met ons op te nemen.

Ga aan de slag