22 maart 2023
Gewijzigd op 29 maart 2023
Leestijd: 4 minuten
Geschreven door Veron

Chat GPT, wie kent het inmiddels niet? Dit zelflerende algoritme heeft de afgelopen weken het internet overgenomen. De chatbot zou betere teksten kunnen schrijven dan menig copywriter, schudt de lappen code zo uit ‘z’n’ mouw en maakt het huiswerk van onze Gen-Z’ers. En dat is pas het begin. Ook in de marketingsector lijkt Chat GPT een belangrijke bijdrage te leveren. Maar hoe kun je Chat GPT inzetten voor jouw marketing? Wij geven antwoord op die vraag.

Klik hier om ChatGPT te gebruiken

Even in het kort, wat is Chat GPT precies?

Allemaal leuk en aardig, maar wat is Chat GPT nou precies? Chat GPT is een chatbot gemaakt met behulp van een GPT (Generative Pre-training Transformer) machine learning-algoritme. Dit algoritme is speciaal ontwikkeld om teksten te kunnen schrijven die bijna niet te onderscheiden zijn van teksten die geschreven zijn door mensen. Hierdoor kun je de slimme chatbot inzetten voor verschillende doeleinden. Of dat nou is als chatbot op je website die klanten helpt bij het beantwoorden van vragen, of voor het automatiseren van je communicatie door bijvoorbeeld berichten te sturen naar klanten op basis van hun activiteit of fase in de customer journey.

Hoe gebruik je Chat GPT voor marketing doeleinden?

Dankzij de veelzijdigheid van Chat GPT is het slechts afwachten tot ook de marketingsector deze bot gaat inzetten. Hoe ze dat doen? Dat kan op verschillende manieren. Zoals hierboven besproken kun je Chat GPT inzetten als chatbot op je eigen website of social media kanalen. Doordat de chatbot vrij menselijk schrijft zijn de antwoorden van de ai niet of nauwelijks te onderscheiden van menselijke klantenservicemedewerkers. Dit bespaart tijd én laat merken effectief communiceren met hun doelgroep.

Een andere manier waarop Chat GPT kan worden ingezet is door creatieve input te genereren. Koos inspiratieloos? Vraag de Chatbot eens of het met verschillende blogonderwerpen op de proppen kan komen. Vergeet niet te definiëren waarover de blogs moeten gaan en of er specifieke zoekwoorden gebruikt moeten worden. Een paar minuten wachten, et voilà, je hebt nieuwe ideeën waarover je kan schrijven. Natuurlijk zijn er nog talloze andere manieren waarop Chat GPT kan worden ingezet voor jouw marketing. Het leukste is om zelf te experimenteren met de bot, dan heb je binnen no-time een beter beeld bij wat het allemaal kan.

De voordelen wanneer je Chat GPT inzet voor jouw marketing

Maar, wat zijn nou de voordelen van Chat GPT wanneer je de ai inzet voor marketing doeleinden? Hier een aantal voorbeelden:

  1. Chat GPT kan helpen de klanttevredenheid te optimaliseren. Door een deel van de klantenservice te automatiseren met een chatbot zoals Chat GPT houd je meer tijd over voor complexe vraagstukken. Terwijl Chat GPT eenvoudige of de veelgestelde vragen kan beantwoorden kan de rest van het team aan de slag met nieuwe uitdagingen.
  2. Verbeter de conversie. Doordat je klanten sneller kan helpen bij vragen, verkort je het koopproces. Steeds vaker eisen consumenten zo snel mogelijk geholpen te worden, Chat GPT helpt hierbij.
  3. Writer’s block? Nu niet meer. Zelfs de beste marketeers en copywriters hebben wel eens last van een writer’s block. Door Chat GPT op dit soort momenten ‘om hulp te vragen’ en bijvoorbeeld ideeën en suggesties te laten doen voor content voorkom je dit soort pijnlijke momenten.

Versnel je marketingprocessen. Of het nou gaat om het schrijven van code voor een nieuwe app of het bedenken van een pakkende tekst. Vraag Chat GPT om hulp en je hebt binnen de kortste keren een bruikbaar antwoord. Hierdoor werk je een stuk sneller!

De nadelen van Chat GPT

Moeten copywriters, marketeers en creatievelingen hun borst dan nat maken? Valt mee, er zijn namelijk ook een tal nadelen aan Chat GPT wanneer je deze inzet voor jouw marketing. Hier heb je zo op een rijtje:

  1. Implementatie van een Chat GPT-chatbot kan technish uitdagend zijn. Niet iedereen beschikt over de juiste kennis om zo’n chatbot op de juiste manier te implementeren. Vooral als je geen kennis hebt van machine learning-algoritmes.
  2. Chat GPT is bijna menselijk, met de nadruk op bijna. Hoe hard de meesten ook roepen, Chat GPT blijft een ‘computer’. Hoewel de teksten van Chat GPT bijna niet te onderscheiden zijn van menselijke teksten, blijft er een verschil. Vooral ervaren schrijvers zien eenvoudig het verschil. Voorkom daarom dat je de plank misslaat door klakkeloos de teksten van Chat GPT over te nemen.
  3. Bronvermelding. Stel Chat GPT een vraag en de bot komt met een antwoord. Allemaal leuk en aardig, maar bronvermelding blijft uit bij deze teksten. Ben je bezig met een onderzoek of schrijf je een blog waarin je harde feiten wilt aanhalen, dan kun je Chat GPT beter skippen.
  4. De open bèta versie van Chat GPT die nu beschikbaar is, beschikt over informatie tot ergens in 2021. Dat betekent niet dat de chat niet meer goed werkt, maar wel dat het informatie van ná 2021 niet kent. Vernieuwingen of aanpassingen in technieken, regels of andere informatie zijn (nog) niet bekend bij de data van Chat GPT en dat zorgt ervoor dat de informatie niet altijd juist is, ondanks dat Chat GPT erg overtuigend overkomt. Zo kan het bijvoorbeeld nog geen antwoorden geven over Google Analytics 4 dat pas later live is gegaan of over statistieken van de coronacrisis.
  5. Afhankelijkheid. We hate it to break it to you, maar de meeste mensen zijn lui. Vooral met een ai die alles voor ons kan uitkauwen moeten we waakzaam blijven dat afhankelijkheid van technologie niet op de loer ligt. En zeg nou zelf, haal je niet meer voldoening uit een tekst of concept dat je compleet zelf hebt bedacht?

Dus, werk jij al met Chat GPT? Of sla je deze tech trend liever over?

En nu over tot actie!

Heb jij na het lezen van dit blog behoefte om bij gestaan te worden door echte professionals?
Wacht dan niet langer en ga aan de slag, door snel contact met ons op te nemen.

Ga aan de slag