8 mei 2024
Leestijd: 5 minuten
Geschreven door Veron

SEO is verleden tijd. BAM. We vallen meteen maar met de deur in huis. Ga je al tegensputteren? Voel je weerstand? Wij ook! Laten we het eerst even wat nuanceren. SEO is geen verleden tijd, maar SEO verandert sterk, mede door AI. De opkomst van Search Generative Experience (SGE) in Google zal ervoor zorgen dat de inhoud van het werk van vele marketeers en SEO-specialisten drastisch zal veranderen. Wat zijn de recente ontwikkelingen en wat betekent SGE voor jouw toekomst als SEO-specialist?

In November 2022 lanceerde OpenAI het alom bekende ChatGPT. ChatGPT maakt sindsdien een enorme opmars en heeft vandaag de dag ruim 180 miljoen maandelijkse gebruikers. Gebruikers zetten ChatGPT steeds vaker in als zoekmachine. Er zit namelijk een groot voordeel aan het gebruik van ChatGPT ten opzichte van Google. In ChatGPT stel je een vraag en zonder te hoeven zoeken krijg je een (niet gegarandeerd juist) antwoord op jouw zoekvraag op een presenteerblaadje. Gebruikersgemak: super! En dus ontstond er (terecht) meteen paniek bij Google.

Als reactie op ChatGPT kondigde Google in mei 2023 de Search Generative Experience van Gemini aan. Een nieuwe manier van search waarbij AI geïntegreerd is in de zoekmachine. Wanneer je een zoekopdracht invult met een vraag, verschijnt er met SGE een vlak waarin een antwoord wordt gegeven op die vraag, zonder dat je een link hoeft open te klikken.

Ook worden verschillende bronnen en vervolgvragen getoond waar je eventueel wel op door kunt klikken. Dit vlak heeft geen vaste vorm en kan in diverse variaties vertoond worden. Voor nu worden de gewone SERP-resultaten er nog deels onder of boven getoond.

Dat SGE gevolgen heeft is een feit. Gevolgen voor gebruikers en dus ook bedrijven én marketeers. We zullen ons als marketeers moeten aanpassen aan een grote verandering die op komst is. Wanneer SGE in Nederland zal worden uitgerold is nog niet bekend, maar bereid je alvast goed voor. Uit onderzoek door SE Ranking is gebleken dat op dit moment 64% van alle zoekopdrachten een AI-antwoord of ‘Generate’ button toont.

Mogelijke gevolgen voor search

Hoe mensen zoeken is nu al sterk aan het veranderen. Waar veel mensen eerder op Google een vraag intypte, zetten zij nu steeds meer en meer ChatGPT in bij hun online zoektocht. Daarnaast gebruikt men AI ook op meer manieren. Zoals bij een vraag naar de beste bakker, productonderzoek, een top 10-lijstje van de mooiste steden in Europa en zelfs een reisadvies voor aankomende zomer.

Je hoeft ook geen ellenlange artikelen meer door te spitten op zoek naar de mooiste locaties in een reisblog. Dat betekent dat men minder op Google te vinden is.

Mogelijke gevolgen voor kliks

Kliks gaan dalen. Volgens een onderzoek van Gartner zal het aantal kliks met 25% gedaald zijn in 2026. Dat is nog maar 2 jaar. Ook al lijkt dit alarmerend, er is ook een kans dat de bezoekers die je hiermee ‘misloopt’ al weinig interesse hebben in je aanbod. Het is dus afwachten wat deze daling daadwerkelijk zal betekenen voor je conversies.

Gevolgen voor SEO

Waar je in Google kon ‘ranken’ is er met SGE geen sprake meer van een positie. Dit heeft enorme gevolgen voor hoe SEO door vele marketeers de afgelopen jaren is aangepakt en ingestoken. Waar de meeste SEO-specialisten tot nu toe vooral kijken naar zoekwoorden, zoekvolumes en ranking posities, is er bij SGE een andere benadering nodig.

Er is namelijk geen sprake meer van een expliciete zoekopdracht omdat gebruikers meer specifieke vragen gaan stellen. Deze zoekopdrachten zullen daardoor uniek zijn. Daar kun je dus geen zoekvolume meer op meten zoals we gewend zijn. Dat betekent minder grip en controle. En wat kun je dan het beste doen? Juist. Meebewegen.

Wanneer de controleknopjes langzaam uit je handen glippen zul je voor een andere aanpak moeten gaan. De SGE beïnvloeden zal niet gebeuren door alleen een focus op ranking. SGE vraagt van ons marketeers om een complete shift hoe we naar SEO kijken. Daarom wordt het nu nóg belangrijker om de focus te leggen op branding, uitgebreide specifieke informatie, bewijs en het breder inzetten van kanalen. Zorg ervoor dat je doelgroep en AI niet meer om je heen kunnen. Bewijs dat jij degene bent die ze zoeken. Hoe doe je dat?

1. Focus op je branding

Be a strong brand! Schrijf geen content voor ranking, maar voor jouw ideale klant. Lever meerwaarde door antwoord te geven op echt relevante vragen die spelen bij jouw doelgroep. Ga na wat die vragen zijn. Waar willen mensen antwoorden op? Wat is hun behoefte en hoe vervul jij die met jouw aanbod? Hoe kun jij als merk aansluiten bij jouw doelgroep en hen helpen waardoor zij een positieve ervaring met je hebben? Je zorgt op deze manier voor een positieve merkbeleving en bent top of mind.

2. Probeer Gemini je ook daadwerkelijk te laten benoemen

En nu komen we bij het stukje bewijs. Gemini zal resultaten eerder tonen wanneer deze gebaseerd zijn op het EEAT-principe. Schrijf content zelf, bewijs dat jij de expert bent en autoriteit hebt binnen je branche. Laat daarnaast zien dat je betrouwbaar bent door informatie te delen die daadwerkelijk klopt.

  1. Gebruik betrouwbare bronnen in je content met bronvermelding;
  2. Gebruik quotes van experts uit de branche met vermelding;
  3. Onderbouw content zoveel mogelijk met statistieken wanneer dat mogelijk is.

3. Spreid je kansen

Bij het zoeken naar informatie gebruiken mensen niet alleen Google en AI, maar ook platformen als YouTube en Tiktok zijn erg in trek. Daarom is het interessant om je kansen te spreiden en ook goede content te creëren op verschillende manieren. Experimenteer eens met YouTube shorts, een podcast, kwalitatieve social posts en Google Bedrijfsprofiel.

4. Experimenteer

Het kan ook een goed idee zijn om zelf te testen wat werkt of niet. Persoonlijk verwacht ik dat het altijd een goed idee is om genoeg informatie over je bedrijf te bieden. Hoe meer informatie je geeft over je bedrijf, hoe groter de kans is dat jouw website bij een specifieke en uitgebreide vraag in de SGE-snippet getoond zal worden. Plaats zoveel mogelijk informatie over je bedrijf op je website en kijk eens wat er gebeurt. Een leuk voorbeeld:

Zoekopdracht door een Google-gebruiker:

“Ik wil komende zomer graag op vakantie naar Italië en logeren in een B&B waar de host Nederlands spreekt. In een groene omgeving aan een meer, maximaal een half uur rijden vanaf een leuke Bourgondische stad.”

Je raadt het al. De informatie die Gemini zou kunnen gebruiken om de zoeker een goed resultaat te geven, bestaat uit websitedata die de informatie geeft die input kan zijn voor deze zoekopdracht:

  • Locatie: Italië
  • Accommodatie: B&B
  • Aanwezigheid van een Nederlandssprekende host
  • Gelegen in een groene omgeving aan een meer
  • Afstand tot Florence is 20 kilometer

Denk dus bij contentcreatie vooral zoals je zelf zou zoeken en niet zoals je zelf gewend bent te schrijven.

Wat SGE precies voor effect gaat hebben is vooralsnog lastig letterlijk te voorspellen, maar één ding is zeker: SGE gaat SEO veranderen. En aanpassing is zeker nodig.

Wanneer kliks onderdeel zijn van je verdienmodel

Ben je als bedrijf afhankelijk van kliks (nieuwswebsites, websites voor recepten en reisblogs bijvoorbeeld) dan zul je zeker aanpassingen in je strategie moeten gaan doen. Wie-, wat-, waar-vragen en vragen over feiten zullen makkelijk door SGE beantwoord worden, dus wanneer je content niet op deze vragen inspeelt, verwacht ik dat je veel kliks gaat verliezen.

Wanneer actie benodigd is voor je verdienmodel

Persoonlijk verwacht ik dat mensen met een commerciële zoekopdracht alsnog in de bekende SERP-resultaten zullen gaan zoeken en doorklikken omdat ze daadwerkelijk een aankoop of aanvraag willen doen. Je zult daarvoor (voor nu) altijd nog op de website zelf de transactie of aanvraag moeten verrichten en dus is het nodig om door te klikken. Los van deze ontwikkeling blijft kwalitatieve en relevante content creëren altijd prioriteit. Verspreid niet enkel zoekwoorden, maar vertel een echt verhaal.

Het is duidelijk dat het eenvoudigweg optimaliseren voor zoekmachines gaat verschuiven naar een meer geïntegreerde, gebruikersgerichte ervaring. Als marketeers zullen we ons dus moeten richten op het leveren van authentieke en uitgebreide content die niet alleen antwoord geeft op de vragen van onze doelgroep, maar ook een merkervaring biedt die hen aanspreekt en betrekt.

Tijd dus om je eigen contentstrategie eens goed onder de loep te nemen. Breng ik een kwalitatief verhaal of probeer ik alleen maar te ranken? Wees eerlijk en stuur bij waar nodig. Succes!

En nu over tot actie!

Heb jij na het lezen van dit blog behoefte om bij gestaan te worden door echte professionals?
Wacht dan niet langer en ga aan de slag, door snel contact met ons op te nemen.

Ga aan de slag