5 juli 2023
Leestijd: 2 minuten
Geschreven door Veron

Als je uit het raam kijkt is het al snel duidelijk waarom de KNMI code rood heeft afgegeven voor de noordelijke provincies voor storm Poly. In de rest van het land geldt code oranje en code geel. Rijkswaterstaat roept mensen op om de reis uit te stellen als dat mogelijk is, vanwege zware windstoten.

In Nederland geldt dus code rood, maar ook bij Google zijn de alarmbellen afgegaan en geldt er een code rood, alleen niet door een storm …

Code rood bij Google

Het management van Google heeft namelijk een “code rood” afgegeven als reactie op de toenemende populariteit van ChatGPT, de door AI aangestuurde chatbot gemaakt door OpenAI. Google zou zich zorgen maken over wat de opkomst van de chatbot betekent voor de toekomst van de zoekmachine van het bedrijf.

Topman Sundar Pichai van Google-moeder Alphabet heeft deelgenomen aan verschillende vergaderingen over de AI-strategie van Google. Daarin droeg hij meerdere teams binnen het bedrijf op hun plannen te heroriënteren op het aanpakken van de bedreiging die ChatGPT vormt voor het zoekmachinebedrijf, zo blijkt uit een interne memo en audio-opname die een Amerikaanse krant in handen heeft.

Google aarzelt om eigen chatbot te lanceren

Door de hoge foutmarge en kans op beledigende uitingen van chatbots aarzelt Google om zijn eigen AI-chatbot LaMDA te lanceren. Leidinggevenden zouden zich zorgen maken over reputatierisico’s, die voor Google veel groter zijn dan voor een startup.

Eerder kregen de techreuzen Microsoft en Meta al op hun kop toen zij chatbots lanceerden die racistische opmerkingen konden genereren.

Experts verwachten dat Google de AI-technologie die het ontwikkelt steeds vaker gaat gebruiken om de zoekmachine van het bedrijf te verbeteren. Het doet dit nu al in zeer beperkte mate in de vorm van het beter leren herkennen van vragen die op een menselijke manier gesteld worden.

Met de nieuwe focus op het ontwikkelen van AI-producten, is het mogelijk dat Google halverwege volgend jaar al een voorproefje van de resultaten ervan geeft. In mei organiseert het bedrijf namelijk het jaarlijkse I/O-evenement, waarin nieuwe ontwikkelingen centraal staan.

Zelf AI inzetten

In je eigen bedrijf is het ook zeker mogelijk om AI te integreren. Veel ondernemers zijn in de veronderstelling dat het lang gaat duren om van start te gaan met AI, maar voor de eenvoudigste onderwerpen hoeft het slechts een paar weken te duren. Ook met kleinere AI-oplossingen kunnen bedrijven zichzelf transformeren.

Wat het project ook is, AI-platforms kunnen helpen processen te versnellen om oplossingen zo efficiënt mogelijk te bouwen. Op basis van een data science platform kan een bedrijf bijvoorbeeld een heel eenvoudig systeem maken om zijn omzet voor de komende maanden te voorspellen. Het hoeft de machine alleen maar te trainen met zijn resultaten van de voorgaande maanden door een eenvoudig bestand te uploaden.

Het uitvoeren van data-transformaties kan teams helpen de link te leggen tussen de orders van het begin van de maand en de uiteindelijke omzet. Alles werkt met drag-and-drop functionaliteit en vereist heel weinig programmeerkennis, wat handig is voor degenen die beter werken met visuele weergave van data. Maar technische experts die liever coderen kunnen dat ook doen – iedereen kan werken op de manier waar hij of zij zich het meest comfortabel bij voelt.

Wees wel voorzichtig met de verwachtingen voor de duur van het project, zo voorkom je teleurstelling. Ga bijvoorbeeld niet het project in met de gedachte dat het maar twee weken zal duren in plaats van twee maanden die er normaal voor staan, want dat is onrealistisch, en vertragingen zijn doorgaans onvermijdelijk.

AI kan je bijvoorbeeld ook inzetten voor je online marketing. Lees hier alles over in een ander blog van ons!

En nu over tot actie!

Heb jij na het lezen van dit blog behoefte om bij gestaan te worden door echte professionals?
Wacht dan niet langer en ga aan de slag, door snel contact met ons op te nemen.

Ga aan de slag